Sukkapuikkotesti - 5 vaihtoehtoa peruspuikot kokeilleille - Neulovilla

Sukkapuikkotesti – 5 vaihtoehtoa peruspuikot kokeilleille

Sukkapuikkotesti – 5 vaihtoehtoa peruspuikot kokeilleille

Sukkapuikot ovat asia, minkä suhteen monet ovat hyvin omistautuneita – omia suosikkipuikkoja ei hevillä vaihdeta toisiin! Sopivat puikot riippuvat niin tehtävästä käsityöstä kuin tekijän käsialasta ja mieltymyksistäkin, joten eri puikkomateriaaleilla ja -pituuksilla on omat vankkumattomat kannattajansa. Mutta sitten on myös meitä puikkohifistelijöitä, jotka haluamme testata kaikki mahdolliset puikot. 

ADDI CRASYTRIO

Addin CrasyTrio on jotain ihan muuta, kuin mitä sukkapuikoilta on totuttu odottamaan: viiden puikon sijaan neulotaan kolmella puikolla, joiden keskellä on taipuisa kaapeli – siis ikään kuin pyöröpuikko, joka on kuitenkin liian lyhyt pyörönä neulomiseen. Puikkojen päät ovat metallia, ja kunkin puikon päät ovat keskenään hiukan erilaiset, joten kärjen voi valita omien mieltymystensä mukaan. 

sukkapuikkotesti addi crasytrio

Puupuikkonaiselle nämä(kin) metallipuikot tuntuvat aluksi liian painavilta ja liukkailta. Ensimmäiset kierrokset menivät ylipäätään puikkoihin totutellessa, mutta hetken päästä kävi mielessä, että nämä saattaisivat hyvinkin olla ainoat puikot, joita tarvitsen. 

Suosittelen kokeilunhaluisille.

sukkapuikkotesti addi crasytrio

ADDI SOCKWONDER

Addin SockWonder on lyhyt, 25 senttinen pyöröpuikko, jonka päät ovat erimittaiset: oikeakätiset pitävät oikeassa kädessä pidempää puikkoa ja vasemmassa lyhyempää. Tämä puikko vie neulomisnopeuden ihan uudelle tasolle varsinkin helpoissa neuleissa: puikonvaihtoon ei kulu aikaa ja ei tarvitse huolehtia puikonvaihtokohtaan helposti tulevista löysemmistä silmukoista. 

sukkapuikkotesti addi sockwonder

Addilla on ohjeet, miten pyöröllä saa tehtyä lappukantapään, mutta omissa käsissäni lyhyempi puikko tuntui liian lyhyeltä oikeaan käteen, joten tein kantapään  tavallisilla sukkapuikoilla ja palasin pyöröpuikon käyttöön kiilakavennuksien kohdalla. Toinen miinus SockWonderille tulee pyöreistä päistä: päät ovat hiukan hankalat pitsineuleisiin ja tarkkuutta vaativiin tekniikoihin. 

Suosittelen perussukkiin.

sukkapuikkotesti addi sockwonder

PRYM ERGONOMICS

Prymin Ergonomics -puikoissa on pisaranmuotoiset kärjet, joilla langanpoimiminen on helppoa, ja puikko on keskeltä kolmionmuotoinen, minkä pitäisi auttaa pahimpia puikonpuristajia hellittämään otettaan. 

sukkapuikkotesti prym ergonomics

Ergonomicsit on valmistettu synteettisestä materiaalista, jossa on mielestäni juuri sopivanlainen pinta: kärjissä sileä, keskellä hiukan mattamainen. En olisi uskonut sanovani tätä muovipuikoista, mutta näillä on tosiaan ilo neuloa! Miinusta tulee pituudesta: 20 cm tuntuu turhan pitkältä. 

Suosittelen pitsineuleisiin.

sukkapuikkotesti ergonomics

PRYM KNITPRO CUBICS

Neliskanttiset puupuikot ovat jo vanha juttu, mutta niillä on paljon ystäviä. Niiden sanotaan olevan hyväksi käsille ja erityisesti tiukkaa neuloville puikon puristajille. Jotkut suosittelevat, että neliskanttisista puikoista kannataa ottaa 0,5 mm suurempi koko käyttöön. 

sukkapuikkotesti Prym KnitPro Cubics

Puikkojen kulmat ovat tosiaan sen verran terävät, että puikot hillitsevät turhaa puristamista. Muuten Cubicsit ovat ominaisuuksiltaan kuin mitkä tahansa koivupuikot. 

Ongelmaksi saattaa muodostua puikkomitta: en ole löytänyt puikkomittaa neliskanttisille puikoille vielä mistään! Puikon pinnassa on painettuna koko, mutta niillä on ajan mittaa tapana kulua pois. 

Suosittelen hartiat korvissa neuloville ja koivupuikkojen ystäville. 

sukkapuikkotesti Prym KnitPro Cubics

KNITPRO ZING

Metallipuikot eivät tunnu oikein olevan muodissa enää. Poikkeuksen tekevät kuitenkin KnitPron alumiiniset Zingit, jotka ovat käännyttäneet monet koivupuikkoneulojat takaisin metallipuikkojen pariin. Zingeissä on sopivan terävä kärki, jolla neulominen on helppoa ja puikon pinta on sileä, mutta ei liukas. Puikot ovat kevyet. Ja mitä mahtavinta: erikokoiset puikot ovat keskenään erivärisiä, joten on sotkuisestakin puikkosäilöstä on helppo löytää oikeat puikot ilman puikkomittaa. 

Suosittelen yleispuikoiksi. 

sukkapuikkotesti KnitPro Zing

Alla olevassa kuvassa näkyy Cubicsin, Ergonomicsin, Zingin ja SockWonderin kärjet, ja alimmassa näkyy CrasyTrion kaksi erilaista päätä. 

sukkapuikkotesti cubics ergonomics zing crasytrio sockwonder
sukkapuikkotesti crasytrio cubics ergonomics zing sockwonder

Onko sinulla ehdottomat suosikkipuikot, joista et luovu ikinä? Ilmianna ne kommenteissa! 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: