Villasukkien viimeistely pingottamalla tai höyryttämällä

Villasukkien viimeistely pingottamalla tai höyryttämällä

Vaikka neuleohje olisi kuinka yksityiskohtaisesti ja tarkasti kirjoitettu, se silti usein päättyy lyhyeen mainintaan ”päättele langat ja höyrytä kevyesti.” Siis höyrytä miten?

Täytyy myöntää, että ehdin neuloa vuosikausia, ennen kuin tajusi, kuinka iso merkitys viimeistelyllä on neuleen ulkonäköön. Mutta kun sen homman on kerran opetellut, ei viimeistelemättömiä sukkia tee mieli edes näyttää kenellekään. 

Tavalliset raitasukat ennen viimeistelyä.
Raitasukat viimeistelyn jälkeen.

Villasukkien viimeistely höyryttämällä

Tätä tapaa käytän harvakseltaan, enimmäkseen vain ihan tavallisiin, sileää neuletta oleviin sukkiin. Oion sukan silityslaudalle, kostutan sukan suihkepullolla ja peitän sen harsolla (sellaisella ihan tavallisella, kaksinkerroin taitetulla vauvan pukluharsolla). Kostutan harsonkin suihkepullolla. Käytän silitysraudan höyrytoimintoa, ja liikutan rautaa villasukan ja harson yli. Tärkeään on, että silitysraudalla ei silitetä eikä paineta sukkia, vaan sitä liikutellaan sukan yllä niin, että se korkeintaan hiukan hipaisee harsoa. 

Villasukkien viimeistely pingottamalla

Toinen tapa viimeistellä sukat on pingottaa ne sukanpingottimen (sukkaplokin) päälle. Lyhyesti sanottuna sukat kastellaan, vedetään muovisen tai puisen pingottimen päälle ja annetaan kuivua muotoonsa. 

Pitsineuleet ja palmikot usein oikenevat ja avautuvat jo sillä, että kostuttaa ne suihkepullolla ja vetää pingottimen päälle. 

Kirjoneuleet tai muuten kiristävät neuleet laitan yleensä kylpyyn, eli upotan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Puristelen sukista ylimääräiset vedet pois ensin käsin, sitten käärin pyyhkeeseen ja puristan pyyhkeeseen loput vedet. Tässä on tärkeää nimenomaa puristaa, ei vääntää tai kiertää. Sitten vedän sukat sukanpingottimien päälle ja annan kuivua seuraavaan päivään.