Jälkijättöinen kantapää - Neulovilla

Jälkijättöinen kantapää

Jälkijättöinen kantapää

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) on mielestäni helpoin tapa tehdä kantapää, ja se toimii yhtä lailla varresta varpaisiin kuin toiseenkin suuntaan neulottaessa. Parhaimmillaan se on silloin, kun neuloo sukkia raidoittuvasta tai monivärisestä langasta, jonka kuvio menisi ”rikki” lappukantapäässä. 

1. Kantapään kohdalla, eli siinä kohtaa, kun alkaisit neuloa kantalappua vain puolella silmukoista, neulotaan puolet silmukoista jämälangalla.  Tässä esimerkissä neuloin neljällä puikolla ja neuloin puikot 4 ja 1 eri värillä. Esimerkkisukassa oli 72 silmukkaa, joten kantapään kohdalla neuloin 36 silmukkaa pinkillä. Sitten neulotaan nuo samat silmukat uudestaan varsinaisella langalla, ja jatketaan sukan tekemistä jalkaterään, ilman kavennuksia tai muuta hässäkkää. 

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

 2. Kun sukka on neulottu muuten valmiiksi, palataan kantapäähän. Jämälanka puretaan pois ja sen kummaltakin puolelta poimitaan sama määrä silmukoita. Esimerkkisukassa poimin 2×36 silmukkaa, eli yhteensä 72 silmukkaa. 

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

 3. Poimitut silmukat jaetaan neljälle puikolle ja aloitetaan kantapään neulominen. 

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

 4. Kantapää neulotaan samalla tavalla kuin sukan kärki – eli tapoja tehdä kavennukset on monia. Tässä esimerkissä tein leveän nauhakavennuksen näin: 

1. puikko: Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen, neulo 1 oikein. 

2. puikko: Neulo 1 oikein, tee kahden noston kavennus (nosta kaksi silmukkaa oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunasta yhteen), neulo loput silmukat oikein. 

3. puikko: Neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen, neulo 1 oikein. 

4. puikko: Neulo 1 oikein, tee kahden noston kavennus, neulo loput silmukat oikein. 

Kuten kärjessäkin, kavennukset tehdään joka toisella kerroksella, kunnes silmukoista on puolet jäljellä. Sen jälkeen kavennukset tehdään joka kerroksella. Esimerkissä oli siis alussa kullakin puikolla 18 silmukkaa, ja kun jäljellä oli 9, kavennukset tehtiin joka puikolla. 

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

 5. Kun jäljellä on vain muutama silmukka puikolla (esimerkissä jäljellä oli 4 silmukkaa puikolla), siirretään silmukat kahdelle puikolle ja päätellään ne silmukoimalla. Näin vältetään terävä kärki. Kuvalliset ohjeet silmukointiin on täällä. Alla olevassa kuvassa viimeistelemätön, jälkijättöinen kantapää takaa…

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

… ja sivusta. 

Jälkijättöinen kantapää (afterthought heel) miten teen villasukan kantapään helposti

3 vastausta artikkeliin “Jälkijättöinen kantapää”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: