Kirjoneuleen kaksi tärkeintä sääntöä - Neulovilla

Kirjoneuleen kaksi tärkeintä sääntöä

Kirjoneuleen kaksi tärkeintä sääntöä

Minä olin pitkään yksi heistä, jotka ovat vältelleet kirjoneuleiden tekoa: langat menivät solmuun, langanjuoksut kiristivät ja lopputulos oli useimmiten liian sekava omaan makuuni. Kun päätin kesyttää kirjoneulekammoni, luin kasapäin vinkkejä ja juttuja siitä, miten kirjoneuleen saa onnistumaan: täytyy ymmärtää lankadominanssi, sitoa langanjuoksut, ehkä myös käyttää tikapuutekniikkaa, vaihtaa puikkoja ja ottaa käyttöön langanohjain. Nämä ovat kaikki sopivassa kohdassa hyviä vinkkejä, mutta eivät mielestäni tärkeitä, jos työn alla on ensimmäinen kirjoneuletyö. Nämä kaksi sääntöä mielestäni sen sijaan ovat käyttökelpoisia tosialoittelijoillekin.

Sääntö 1: valitse värit, jotka erottuvat toisistaan

Ihan totta. Ei riitä, että värit sointuvat toisiinsa kauniisti – niiden täytyy myös erottua toisistaan riittävästi. Mikään ei harmita enempää kuin vaivalla ja taidolla neulottu työ, jossa kuviot eivät erotu toisistaan. Kuvassa Niina Laitisen ohjeella neulomani sukka, joka ei varmasti ikinä tule saamaan paria, arvaatte varmaan miksi.

Mistä sitten tietää, mitkä värit ovat riittävän erottuvia? Niksipirkan lisälehdillä on vinkki, jossa otetaan kuva ehdolla olevista langoista ja muutetaan se mustavalkoiseksi. Näin saadaan näkyviin värin tummuusaste (eli valööri), ja jos se on langoilla kovin lähellä toisiaan, kuviot eivät tahdo erottua. Alla olevassa kuvassa vasemmanpuoleinen ja keskimmäinen ovat valööriltään melko lähellä toisiaan, mutta keskimmäinen ja oikeanpuoleinen sen sijaan sopivat kirjoneulekavereiksi mainiosti.

Sääntö 2: viimeistele neule

Pitkään kuvittelin, että en vain ole kovin hyvä kirjoneuleessa. Onneksi jossain vaiheessa uskoin fiksumpia, ja aloin viimeistellä kaikki neuleet kunnolla, ja tajusin, että en vain ollut ollut kovin hyvä viimeistelyssä. Edelleen puikoilta putoavat kirjoneleeni kiristävät ja ovat mytyssä, mutta kylpy ja pingotus tekevät niille ihmeitä. Alla olevissa kuvissa on sama sukanvarsi ennen viimeistelyä ja sen jälkeen.

Varmasti on heitäkin, joiden kirjoneule on kaunista ja tasaista saman tien, mutta ihan vain siltä varalta, että sinäkään et siihen vähemmistöön kuulu, kannattaa antaa viimeistelylle mahdollisuus. Vanhassa blogijutussa kerron vinkkejä villasukkien viimeistelyyn pingottamalla tai höyryttämällä.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: