Muovittomat sukkalangat haastavat perinteiset - Neulovilla

Muovittomat sukkalangat haastavat perinteiset

Muovittomat sukkalangat haastavat perinteiset

Villasukat kokevat kovempia kuin muut neuleet. Ne joutuvat kestämään kävelyä, karheita kantapäitä ja kenkien hankaamista.  Sukat ohenevat kantapäiden ja päkiöiden kohdalta ja tarpeeksi pitkään käytettynä ne kuluvat rikki. Ajatus siitä, että villa vaatii polyamidia kestääkseen sukassa, on piintynyt tiukkaan, ja tottahan se on, että nailonin lisääminen villalankaan lisää valmiin tuotteen kulutuskestävyyttä ja siten pidentää käyttöikää.  Mutta vaatiiko lanka aina muovia kestääkseen sukassa, vai voisiko sukat tehdä kokonaan maatuvista materiaaleista?

Kestääkö sataprosenttinen villa sukassa?

Sukan kestävyyteen vaikuttaa moni muukin asia kuin langan koostumus: tiukkakierteinen lanka kestää löyhäkierteistä paremmin, pienemmillä puikoilla saa tiiviimpää ja kestävämpää neulepintaa. Sukkalangan pääasiallisena materiaalina käytetään useimmiten villaa, ja sitäkin on monenlaista. Eri lammasrotujen villan kuidut ovat eri mittaisia, ja pidempikuituinen villa on lyhytkuituista kestävämpää. Sukkien käyttötarkoituksiakin on erilaisia – on unisukkia, kotisukkia ja kengässä käytettäviä sukkia. Osa meistä on kanta-astujia, toiset ovat hiihtelijöitä. Yhden sukat kuluvat puhki hetkessä ja toiset käyttävät neljättä vuotta samoja sukkia, eikä niitä vieläkään tarvitse paikata. Sinä varmasti olet huomannut, mihin ryhmään villasukankuluttajia kuulut.

Mitä jos haluaa vahvistettua lankaa, mutta ei halua käyttää muovia?

Merten mikromuovit huolestuttavat monia, ja tekokuituiset tekstiilit ovat yksi niiden lähde. Monet neulojatkin ovat yhä kiinnostuneempia muovittomista vaihtoehdoista, ja polyamidille on etsitty ja löydetty luonnollisempia vaihtoehtoja.

Lyocell

Lyocell on biohajoava, puupohjainen selluloosakuitu ja tencel on kauppanimi puukuidulle, jota saadaan eukalyptuspuun selluloosasta. Lyocellin valmistuksessa käytetään orgaanista, myrkytöntä liuotinta, joka saadaan lähes kokonaan talteen ja uudelleenkäytettäväksi. Valmistuksessa käytettävä vesi kierrätetään. Lyocellillä on hyvät lujuusominaisuudet ja kosteudenimukyky, ja sen tuntu on pehmeä ja silkkimäinen. Sitä käytetään ainakin Vuonueen Pentti- ja Wilhelmi -sukkalangoissa.

Rami

Rami on runkokuitu kuten pellava ja nokkonenkin, mutta muita runkokuituja vähemmän tunnettu. Ramikuitu on pitkä ja luja, se ei juurikaan veny ja kuidussa on kaunis, silkkimäinen kiilto. Sitä käytetään muun muassa teknisissä, lujuutta vaativissa tuotteissa. Ramia on esimerkiksi Pascualin Pinta-sukkalangassa silkin ja merinovillan kaverina. Lisäksi muutamat indie-värjärit käyttävät ramilla vahvistettuja lankapohjia, kuten Town Dyer ja Hey Mama Wolf.

”Haluan olla mahdollisimman ekologinen valinnoissani, mutta olen myös todella ahkera sukkien kuluttuja. Olen kokeillut myös muita muovittomia vaihtoehtoja ja usein niistä neulotut sukat ovat kuluneet heti puhki”, sanoo Town Dyer-värjäri Emma Kylmälä. ”Vaikka olen kyllä onnistunut kuluttamaan nailonlangatkin puhki ahkeralla tömistelyllä.”

Emma kertoo käyttäneensä ramilla vahvistettuja sukkia kokopäiväisessä sisäkäytössä yli puoli vuotta, eikä sukissa ole vielä minkäänlaisia kulumisen jälkiä.

”Palautetta en ole saanut muilta hirveästi, koska lanka ei ole ollut vielä kauaa markkinoilla. Toivon, että se kestää!”

Nokkonen

Nokkoskuitu on pitkä, hieno, luja ja taipuisa. Nokkonen muistuttaa monella tapaa pellavaa, mutta on pehmeämpi. Nokkosta käytetään ainakin Onionin Nettle Sock Yarnissa villan kaverina. Nettle Sock Yarn on ollut markkinoilla jo vuosia, ja sitä myy Suomessa ainakin Lankamaailma.

Vuonueen tencel-vahvisteiset langat on testattu työsaappaissa

Kotimainen Vuonue keksi vahvistaa sukkalangan puupohjaisella tencelillä polyamidin sijaan, ja voitti ideallaan Vuoden uutuustuote -kilpailun Suomen Kädentaidot -messuilla marraskuussa 2019.

Miksi valitsitte juuri tencelin vahvistamaan Pentti- ja Wilhelmi -sukkalankoja?

”Vuonueen langoissa oli aiemmin täysvillaisten lisäksi nailonvahvisteisia lankoja.  Nailonin lisääminen ei kuitenkaan tuntunut enää oikealta tekstiileistä irtoavan mikromuovin, polyamidin valmistuksessa käytettävän öljyn ja lopputuotteen kierrätyksen vuoksi”, kertoo Piia Aaltonen Vuonueelta.

Valmistimme ennen myös nailonvahvisteisia lankoja, mutta nailonin lisääminen ei enää tuntunut oikealta ympäristökysymysten takia.

Piia Aaltonen

”Vahvikkeeksi valitsimme tencelin, koska sillä on lujuuden lisäksi muitakin hyviä ominaisuuksia, ja sen tuotanto on ekologista. Käytämme itävaltalaisen Lenzingin valmistamaa kuitua, jonka tuotannolla oleva FSC (Forest Stewardship Council)-sertifikaatti takaa sen, että tuotantoon liittyvä metsäteollisuus on vastuullista. Valmistusprosessi on ympäristöystävällinen, sillä kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. Eukalyptus kasvaa nopeasti ja sitä voidaan viljellä ruoantuotantoon kelpaamattomilla alueilla. Tulevaisuudessa tutkimme myös mahdollisuutta suomalaisen puukuidun käyttöön, mutta vielä nyt sitä ei valmisteta suuremmassa mittakaavassa. ”

Aaltosen mukaan villa ja tencel ovat täydellinen pari, koska niillä on samoja hyviä ominaisuuksia: ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä. Lisäksi tencelin lisääminen tekee langasta silkkimäisen tuntuista ja antaa kaunista kiiltoa.

Miten Vuonueen langat sitten ovat kestäneet käytössä?

”Vuonueen langoista Pentti on paksumpi ja sopii arkisempaan käyttöön. Wilhelmi on fingering- vahvuinen lanka, jota suosittelemme hienompaan sukkakäyttöön, sillä ohut lanka kuluu tietysti nopeammin kuin paksu. Langat ovat olleet ennen myyntiin tuloa omassa testissä eli olemme käyttäneet langasta neulottuja sukkia työsaappaissa päivittäin. Omissa testeissä langat ovat kestäneet hyvin. Ihmiset kuluttavat sukkia kuitenkin kovin yksilöllisesti ja monet asiat vaikuttavat, joten joillakin sukat ovat myös kuluneet. Palautteen ja samojen henkilöiden tekemien uusien tilausten perusteella lankaan on kuitenkin oltu pääasiassa tyytyväisiä.”

Aaltonen lisää vielä, että Vuonue kehittää lankojaan edelleen käyttökokemusten ja palautteen mukaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on muovittomista sukkalangoista? Mitä muita kuituja olet nähnyt käytettävän villan vahvikkeena?

Lähde: Boncamper, Irma: Tekstiilioppi. Kuituraaka-aineet. HAMK 2011.

Kuvissa Vuonueen Pentti-sukkalanka värissä hiekka.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: