Täydellinen kirja sukkanörtille - Neulovilla

Täydellinen kirja sukkanörtille

Täydellinen kirja sukkanörtille

Vaikka kahden henkilön kengännumero olisi sama, heidän jalkansa ovat silti erimuotoiset ja siten heille parhaiten sopivat villasukat vaativat erilaisen reseptin. Tämä on Kate Atherleyn Täydellisesti istuvat sukat mittojen mukaan -kirjan kantava ajatus – miten valmista neuleohjetta voi muokata niin, että saat juuri sinun jalkaasi täydellisesti istuvat sukat.

Olen jo pitkään jahkaillut tilaavani tämän kirjan englanniksi netistä. Se on ilmestynyt jo vuonna 2015, ja sen kirjoittaja on tunnettu neulesuunnittelija, -kirjailija ja Knittyn ohjetarkastaja. En tiennyt, että kirja on juuri julkaistu suomeksikin, mutta niin vain törmäsin siihen kirjaston uutuushyllyllä.

Kirjan alussa on hyvää yleistietoa sukkiin sopivista langoista ja erilaisista puikoista, sekä niksejä sukkien neulomisen ongelmakohtiin, kuten löysien silmukoiden välttämiseen ja tiiviin, kestävän neulepinnan neulomiseen. Atherley viljelee laskentakaavoja ja yksityiskohtaisia taulukoita ja näillä ohjeilla on täysin mahdollista laskea ja kirjoittaa täydellisesti omaan jalkaan sopivan sukan ohje aakkosista alkaen.

Kirjan alkupuolella on perussukan ohje sekä varresta varpaisiin ja toiseen suuntaan – mutta nämä eivät ole aloittelijan ensimmäisiä sukkaohjeita, vaan perusteellisesti laskettu ja mitattu ohje juuri sinun jaloillesi. Jälkimmäisellä puoliskolla on 12 ohjetta, jotka ovat vaihtelevasti palmikko-, pitsi- ja kirjoneuletta, ja ne ovat tyyliltään ajattoman kauniita. Ohjeita on sekä varresta että varpaista aloitettaville malleille, mutta kaikissa näyttäisi olevan lappukantapää – ehkä se on tietoinen valinta, kun kirja on jo muutenkin täynnä liikkuvia osia ja kustomoitavia kohtia.

Ilahduttavaa kirjassa on se, että osa ohjeista on varresta varpaisiin, ja osa toiseen suuntaan, mutta kumpaakaan tapaa ei pidetä sen parempana tai huonompana – ihan vain erilaisina. Itse asiassa useassa ohjeessa annetaan ohjeet molempiin suuntiin. Neuletekniikkaniksejä on ripoteltu myös ohjeiden sekaan ja kunkin ohjeen yhteydessä Atherley kirjoittaa suunnitteluprosessista, ja mitä asioita eri kokoihin sarjomisessa tuli ottaa huomioon.

Täydellisesti istuvat sukat mittojen mukaan ei petä neulontanörttiä, joka rakastaa taulukoita ja laskentakaavoja. Kirjassa on kuvallisia ohjeita erityisesti sukkiin liittyviin neuletekniikoihin, kuten joustavia silmukoiden luomistapoja ja joustavia päättelyitä. Lukija perehdytetään eri neulepintojen, kuten kirjoneuleen tai palmikkoneuleen, vaikutukseen neuletiheyteen ja siten sukan silmukkamäärään.

Kirjoitustyyli on hetkittäin hiukan saarnaava ja jotenkin paremmin tietävää – kirjoittaja saattaa kertoa, että kaikin mokomin sinä saat tehdä miten haluat, mutta hän tekee aina näin ja ei näe mitään syytä toimia toisin. Tällainen tyyli tuntuu kirjoitettuna hiukan erikoiselta, vaikkakaan en epäile hetkeäkään, etteikö Atherley tietäisi sukista enemmän kuin minä.

Teoksesta tulee hiukan sellainen olo, että sukkien neulominen on tavattoman vaikeaa ja hyvät sukat on mahdollista tehdä vain pitkällisten mittausten ja laskelmien jälkeen – mutta tässähän puhutaankin täydellisistä eikä ihan hyvistä sukista. Luultavasti moni kokenut neuloja on löytänyt oman täydellisen sukkareseptinsä yrityksen ja erehdyksen kautta. Perussukilla ja perusohjeilla varmasti pärjää ihan hyvin, mutta tämä kirja onkin meille, jotka tykkäävät tehdä välillä hankalasti, viedä harrastuksen seuraavalle tasolle tai kirjoittaa ohjeita muille.

Kirjan ohjeet eivät ole supervaikeita, mutta tämä ei ole kirja aloittelijalle. Täydellisesti istuvat sukat on täydellinen kirja meille neuletekniikka- ja numeronörteille, jotka haluavat hifistellä ja viedä neulomisharrastuksensa uudelle tasolle tai suunnitella ohjeita itse. On mainiota, että tämä kirja on käännetty suomeksi, koska suomeksi on joskus hankala löytää kunnollisia kuvauksia harvinaisempiin tekniikoihin, ja uudentyyppisiä ohjeita etsivä joutuu yleensä etsimään ohjeensa englanniksi.

Kate Atherley: Täydellisesti istuvat sukat mittojen mukaan, Minerva Kustannus Oy 2020. Suomentanut Kristel Nyberg.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: