Silmukoiden jäljentäminen on helpompaa kuin uskoisi - Neulovilla

Silmukoiden jäljentäminen on helpompaa kuin uskoisi

Silmukoiden jäljentäminen on helpompaa kuin uskoisi

En ole ikinä lämmennyt neuleen kuvioinnille silmukoita jäljentämällä, koska lopputulos on mielestäni liian paksu ja tönkkö. Mutta kun asiakas vaati, että pikkusiskon sukkiin on kirjoitettava langalla nimi, niin se on helpoin tehdä silmukoiden. Eipähän lähde päiväkodissa villasukat väärän töpsöttelijän matkaan!

Hyvä uutinen on se, että silmukoiden jälkentäminen eli silmukointi on helpompaa kuin miltä se missään ohjeessa näyttää. Eli kun ryhtyy vain tekemään ja pitää mielessä pari perusniksiä, niin valmista tulee ennen kuin huomaakaan.

Ensiksi tietysti kannattaa piirtää kuvio valmiiksi paperille, koska muuten on vaikea hahmottaa, mistä kannattaa aloittaa – sattumalta tuskin tulet aloittaneeksi kuviota niin, että se tulee keskelle tai muuten haluttuun paikkaan, tai ylipäätään mahtuu varattuun tilaan.

Toiseksi kannattaa valita vähän paksumpi lanka, kuin mitä neuleessa on käytetty. Sillä tavoin alle jäävä silmukka peittyy kunnolla (tässä esimerkissä olen kyllä käyttänyt vähän turhankin paksua lankaa, ja lopputulos on vähän muhjuinen, mutta ei välitetä siitä).

Kolmanneksi kannattaa edetä rivi kerrallaan. Homman voi aloittaa alhaalta oikealta tai ylhäältä vasemmalta tai ihan mistä kulmasta haluaa, mutta helpointa tällaisessa tiiviissä kuviossa on tehdä aina yksi rivi kerrallaan (mutkikas kuvio, jossa on lonkeroita ja ulokkeita saattaa olla asia erikseen).

Ja sitten – ehkä tärkempänä – kannattaa ajatella yksinkertaisesti: tarkoitus on jäljitellä alle jäävää silmukkaa erivärisellä langalla. Silmukointi näyttää aina jotenkin tosi hankalalta kuvissa ja videoissa, mutta kun sitä alkaa tehdä, se yllättää helppoudellaan.

Tässä esimerkissä olen silmukoinut ensimmäisen rivin oikealta vasemmalle ja seuraavan vasemmalta oikealle. Sukka on neulottu varresta varpaisiin, joten jäljiteltävät silmukat ovat ylösalaisin.

  1. Tuo lanka parsinneulalla nurjalta puolelta oikealle ja jäljiteltävän silmukan tyveen. Vie sitten neula alapuolella (tai yläpuolella) olevan silmukan lenkkien alitse.

2. Vie sitten neula takaisin ensimmäisen jäljiteltävän silmukan tyveen ja sitten seuraavan jäljiteltävän silmukan tyveen. Ensimmäinen silmukka tulee valmiiksi ja olet oikeassa kohdassa aloittamaan viereisen silmukan.

3. Sitten jäljitellään samoin viereinen silmukka.

4. Ja jos haluaa jättää silmukoita välistä, hyppää vain nurjalla puolella useamman silmukan yli siihen kohtaan, missä on seuraavan jäljiteltävän silmukan tyvi.

5. Kun pääset rivin päähän, siirry seuraavalle riville ensimmäisen silmukan tyveen. Käytännössä tässä mennään siis vain yhden langan ali.

6. Huomasin vasta kuvia käsitellessäni, että olen jäljentänyt tälläkin rivillä ensin silmukan oikeanpuoleisen lenkin ja sitten vasemman – nämä voisi tietysti tehdä toisinkin päin, mutta lopputuloksessa ei ole mitään eroa, koska samaan pisteeseen päädytään. Tästä jatketaan takaisin silmukan tyveen ja alakautta seuraavan silmukan tyveen oikealle.

Lopuksi päätellään langanpäät ja siinäpä se. Ainoa huono puoli hommassa oli se, että nyt isosisko vaatii minua ”kirjoittamaan langalla” hänen nimensä kaikkiin mahdollisiin neuleisiin…

Yksi vastaus artikkeliin “Silmukoiden jäljentäminen on helpompaa kuin uskoisi”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: