Tuuleta ensin ja pese harvoin – villavaatteen pesu on helpompaa kuin luulisi

Tuuleta ensin ja pese harvoin – villavaatteen pesu on helpompaa kuin luulisi

Käsintehtyyn pipoon tai kaulahuiviin on neulottu paljon tunteita, ja suosikkiasusteita tulee käytettyä paljon. Aikansa käytetty rakas myssy hautautuu kuitenkin lopulta pyykkikorin pohjalle ja alkaa kerätä ympärilleen toisia samankaltaisia, koska villaneuleiden käsinpesu tuntuu ylivoimaisen työläältä. Mutta onko villavaatteen pesu oikeasti niin hankalaa, kuin miltä se tuntuu?

Pidennä pesuväliä parvekkeella

Villan hyviin ominaisuuksiin kuuluu kosteuden ja lian hylkiminen, ja villavaatteen pesuväli voikin olla pitkä. Itse asiassa villavaatteen pesua kannattaa vältellä jo siksikin, että villalangassa on kenties jäljellä vielä lanoliinia, ja sitä ei kannata vähentää liiallisella pesulla.

Tunkkaisen hajuinen vaate kannattaa ensimmäisenä tuulettaa hyvin, ja kokeilla, riittääkö se vaatteen raikastamiseen. Laita vaate henkarissa roikkumaan ulos katoksen alle sateisena päivänä, ja saat todennäköisesti neuleen raikkaantuoksuisena takaisin käyttöön.

villavaatteen tuuletus

Poista tahrat lumipesulla

Jos taapero on niistänyt nenänsä lempivillapaitaasi tai neuletakissa on ruokatahra, pelkkä tuulettaminen ei tietenkään auta.  Silloin avuksi voi olla pakkaspäivä, jolloin voi kokeilla lumipesua. 

Vie vaatteet ulos muutamaa tuntia aiemmin, jotta ne ovat kylmiä ja lumi ei sula lämpimän vaatteen pintaan. Kun vaate on kylmä, levitä se lumihankeen ja ripottele päälle pakkaslunta. Jo pelkkä lumikylpy raikastaa vaatteen, mutta lisäksi sitä voi harjata pehmeällä harjalla. Äitiyspakkauksen vauvaharja toimii tähän käyttötarkoitukseen hyvin, mutta jos neule on erityisen kallisarvoinen tai herkkä, kannattaa käyttää oikeaa vaateharjaa. Jos harjaa ei ole saatavilla, laita käteen villalapanen ja pyyhi vaate sillä.

Jos vaatteessa on selkeitä tahroja, anna lumen vaikuttaa pitkään ja kokeile raaputtaa jäätynyt tahra kynnellä pois.

villavaatteen pesu

Käsinpesu käy (lähes) kädenkäänteessä

Ihan aina tuuletus ei auta tai lumipesu ei ole mahdollista, ja silloin on vesipesu paikallaan. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, kannattaa villavaatteen pesuohje lukea huolellisesti – ja jos siinä suositellaan käsinpesua, niin kieltoa ei kannata uhmata. Erityisesti silloin, kun peset perintöneuleita, jotka ovat saattaneet viihtyä jo pitkäänkin varastossa tai vaatehuoneen laatikossa, voit olettaa, että lanka huopuu kyllä. 

Laske vatiin viileää, korkeintaan 30 asteista vettä ja lorauta sekaan villapesuainetta. Upota neule kokonaan veteen ja anna sen imeä vesi rauhassa kuituihin. Se vie aikaa, sillä villa hylkii vettä, joten malta ainakin 10-20 minuuttia. Jos neuleessa on tahra, pese se varovasti käsin, mutta vältä vääntämästä neuletta.

Jos käsinpesu ei ole sinulle ennestään tuttua tai kyseistä neuletta ei ole pesty pitkään aikaan, saatat yllättyä siitä, kuinka pöly tekee veden hetkessä sameaksi. Kannattaa pestä neule suosiolla toiseen kertaan uudella vedellä.

Älä nosta painavaa, märkää neuletta vedestä niin, että se venyy, vaan puristele siitä varovasti mahdollisimman paljon vettä samalla kun nostat neuletta. Levitä puhdas neule froteepyyhkeen päälle, rullaa pyyhe ja painele ylimääräiset vedet pyyhkeeseen.  Venytä sitten neule mittoihinsa ja anna kuivua tasona, jotta vaate ei veny.

Onko villavaatteen pesu pyykkikoneessa sitten niin paha virhe?

Ei välttämättä, mutta sen ei kannata olla ensimmäinen vaihtoehto. Materiaalilla saattaa olla superwash-käsittely, jonka ansiosta se kestää konepesua paremmin kuin käsittelemätön villa.

Oikein pestynä ja säilytettynä villavaatteilla on pitkä käyttöikä, ja ne ovat iloksi käyttäjälleen ja vielä seuraavallekin käyttäjälle pitkään. Villa on luonnonmukainen ja ympäristöystävällinen materiaalivalinta – ja oikeanlainen vaatehuolto on ympäristöteko, joka pidentää tuotteen elinkaarta entisestään.