Case Kantalappu

Eli miten uudelle sivustolle saatiin 14 000 kävijää kuussa pian julkaisun jälkeen (ilman euroakaan mainosrahaa)

Kantalappu.fi on elokuussa 2022 julkaistu sivusto, sukanneulojan suosikkipaikka. Kantalapun tavoite on kasvaa luottosivustoksi, jonka jokainen villasukkaharrastaja haluaa tallentaa kirjanmerkkeihinsä ja josta kannattaa aloittaa etsiminen, kun haluaa palauttaa mieleesi ihan tavallisen sukan ohjeen, saada ideoita sukkiin sopiviin mallineuleisiin tai oppia neulomaan kantapään uudella tavalla.

Kantalappu.fi rakennettiin sille oletukselle, että vaikka villasukkien neulominen on Suomessa tosi suosittua, mikään käsityökentän yritys ei ole ottanut asiakseen luoda aiheeseen liittyvää sisältöä, ainakaan juuri siihen keskittyen. Tähän tarpeeseen Kantalappu halusi vastata: sivuston sisältö luodaan nimenomaa käyttäjien lähtökohdista ja tarpeista käsin, ja tuo sisältö optimoidaan hakukoneita miellyttävään muotoon.

Tavoitteena tässä vaiheessa oli nimenomaa kasvattaa sivuston tunnettuutta, orgaanisia kävijämääriä ja saada kerättyä sähköpostilistaa tulevia lanseerauksia varten. Sivusto julkaistiin elokuun 2022 puolessa välissä, ja kolme kuukautta myöhemmin (eli marraskuussa) sivustolla vieraili yli 14 000 kävijää, joista 8500 tuli hakukoneiden kautta. Miten noihin numeroihin päästiin?*

Sisällöt avainsanatutkimuksen mukaan

Kaikki alkoi avainsanatutkimuksesta ja -kartoituksesta: Kantalapun aihepiirissä hakumäärät ovat yleisesti ottaen suuria, mutta sanavalinnalla on väliä. 

Sivustolle ei syksyn mittaa luotu juurikaan uutta sisältöä, mutta olemassaolevia artikkeleita optimoitiin vastaamaan sopivia, suurien hakumäärien avainsanoja. Lisäksi valikkoon ja kategoriasivuille valittiin avainsanat, jotka vastasivat potentiaalisten kävijöiden hakuja. 

Sisältöä oli jonkin verran, ja kuvia kamalasti – sisällön optimoiminen oli ja on hidasta, mutta otimme työn alle artikkelit siinä järjestyksessä, missä nähtiin eniten potentiaalia orgaanisen liikenteen kasvattamiseen. 

Työ selvästi kannatti, ja sivusto nousi muutamissa viikoissa hakutulosten ykkössivulle tuhansien hakujen avainsanoilla. 

Uudelleenohjaukset

Osa Kantalapun sisällöstä oli aiemmin sijainnut blogissa, joka oli ollut vuosia oman onnensa nojassa, mutta kerännyt silti mukavasti kävijöitä vanhan mutta hyödyllisen sisältönsä ansiosta. Tuo blogi suljettiin, ja sen sisältö siirrettiin Kantalappuun päivitettynä ja uusilla kuvilla. Vanhasta blogista tehtiin 301-uudelleenohjaukset Kantalappuun.

Tämä uudelleenohjattu liikenne vastasi syys-lokakuussa noin 2/3 Kantalapun kaikesta liikenteestä, mutta joulukuussa enää alle puolet liikenteestä on “vanhalta sivustolta perittyä.”

Tekniset parannukset ja sivuston rakenne

Kun Kantalappua rakennettiin, se tehtiin hyvin vahvasti käyttäjä edellä – siitä haluttiin selkeä ja käyttäjälle helppo sivusto, joka olisi myös visuaalisesti yhtenäinen. 

Valitettavasti tämä tarkoitti lukuisia WordPressin-lisäosia, jotka pahimmillaan estivät tiettyjen sivujen indeksoitumisen Googlen indeksiin. Lisäksi sivuston kuvat olivat kooltaan turhan suuria ja sivusto oli kokonaisuudessaan hiukan raskas ja hidas. 

Sivustolle tehtiin perusteellinen SEO-audit, ja sen perusteella tehtiin muutoksia kategoriarakenteeseen, luovuttiin turhan hankalista lisäosista ja optimoitiin kuvia. Lisäksi lisättiin puuttuvia metakuvauksia, H1-otsikoita ja kuvien alt-tekstejä. 

Erityisesti yhden lisäosan poistaminen sai tietyt sivut nousemaan hakutuloksissa isoja harppauksia vain kolmessa viikossa. 

 

Case Kantalapusta opittua

Suomessa ja suomeksi näyttäisi edelleen olevan olemassa nichejä, joissa Google-hakujen määrät ovat suuria mutta tarjonta on vähäistä.

Jos sellaisen sattuu löytämään, saattaa hyvinkin olla mahdollista päästä hakutulosten ykkössivulle suhteellisen lyhyessä ajassa (vaikka SEO yleisesti ottaen on hidasta kiiruhtamista).

Jos sisältöjä on jo jonkin verran olemassa, kannattaa niiden optimointi tehdä siinä järjestyksessä, missä on suurimmat mahdollisuudet saada kasvua orgaaniseen liikenteeseen.

Etsi siis avainsanat, joilla on paljon hakuja, ja/tai joilla sijoitut tällä hetkellä esimerkiksi sijoille 11-20, ja aloita optimoiminen niistä.

Pelkkä sisällön optimoiminen ei tuo parhaita mahdollisia tuloksia, vaan sen rinnalla kannattaa kiinnittää huomiota sivuston tekniseen puoleen ja parantaa sivuston nopeutta.

Jos sivuston rakenteessa on jotain pahasti pielessä, ei yksittäisen artikkelin optimoiminen vie mihinkään.

*Opiskelin syksyllä 2022 Jutta Lehtisen/SEO-akatemian Growth with SEO -koulutusohjelmassa, ja käytin Kantalappua harjoitustyönä opinnoissani. GWS:ssä käytiin hakukoneoptimointia läpi kokonaisvaltaisesti, eli Kantalappu.fi:tä parannettiin kaikin mahdollisin tavoin, vaikka tähän juttuun onkin nostettu vain ne tämän sivuston keskeisimmät asiat. 

Pitäisikö sunkin nettisivut laittaa kuntoon? 

Lue lisää SEO-palveluista: