Ranskalainen kantapää – ohje

Minulla on jokin maaninen kantapääkokeiluvaihe menossa. Jokaisen sukkaparin kohdalla mietin, miten voisin tehdä kantapää jotenkin toisin – ja onnekseni erilaisia kantapäitä riittää testattavaksi varmaan kymmeniä. 

Alla pari sukkaa ranskalaisella kantapäällä. Ranskalainen kantapää on yksi versio lappukantapäästä, vähän perusmallia pyöreämpi ja antaa hiukan erilaista ilmettä perussukalle. 

Ranskalainen kantapää ohje

Ranskalaisessa kantapäässä kantalapun kannattaa olla vähän lyhyempi kuin yleensä – eli jos normaalisti teet rivejä yhtä monta kuin kahdella puikolla on silmukoita yhteensä, niin kokeile jättää lappu pari riviä lyhyemmäksi. Toisaalta – ihmisten jalat ovat niin eri mallisia, että vain kokeilemalla löytää omaan jalkaan parhaiten sopivan muodon. 

Ranskalainen kantapää ohje

Kantalapun jälkeen kantapohjan kavennukset tehdään seuraavasti:

1. Oikea puoli: neulo kantalapun silmukoista puolet + 2 s. Eli jos kantalapussa on 24 silmukkaa, neulo oikein 14 silmukkaa. Tee kahdella seuraavalla silmukalla ylivetokavennus, neulo yksi oikein ja käännä työ. 

2. Nurja puoli: nosta yksi silmukka nurin neulomatta, neulo 5 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin, käännä työ. 

3. Oikea puoli: nosta yksi silmukka oikein neulomatta, neulo 6 oikein, ylivetokavennus, yksi oikein, käännä työ. 

4. Nurja puoli: Nosta yksi silmukka nurin neulomatta, neulo 7 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin, käännä. 

Jatka näin, kunnes teet oikean ja nurjan puolen kavennukset ihan kerroksen lopussa. Tästä eteenpäin kantapää jatkuu kuin tavallinen lappukantapää: silmukat jaetaan kahdelle puikolle, kantalapun reunasta poimitaan silmukoita ja jatketaan kiilakavennuksilla. 

Alla olevassa kuvassa vasemmalla ranskalainen kantapää, oikealla ristiinvahvistettu, lappukantapää. 

Ranskalainen kantapää ohje

Sininen sukka on neulottu Drops Fabel Long Print -langasta ja mallina on Niina Laitisen Annekat vuoden 2019 sukkakalenterista. Ylimmän kuvan vaalea sukka on Manos Del Uruguayn Alegriaa sävyssä Sand ja mallina on Willamagian suunnittelema Kilpineito

Vastaa